Ingrediënten

De gezonde eigenschappen van Havermout

Wist je dat haver van nature glutenvrij is? Dat maakt van havermout een interessant alternatief op bv. tarwe, rogge of gerst wanneer je gevoelig bent voor gluten. Bovendien kan je met haver en havermout alle kanten op: van havermelk en haverkoekjes, tot haverrepen of pannenkoekjes met haver,… Havermout is voedzaam en gezond dankzij de overvloedige aanwezigheid van vezels, vetzuren, eiwitten en vitamine B. Een ware krachtbom dus!

In dit artikel vind je alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van havermout op een rijtje. Zo wordt dit ingrediënt niet enkel een weldaad voor je tong, maar bovenal een medicijn voor je lichaam en ziel!

Klaar voor deze gezonde smaakmaker?

Havermout prijkt bovenaan de granenlijst wat de hoeveelheid eiwitten betreft. Op 100 gram scoort havermout maar liefst met 13,1 gram eiwitten. Deze bestaan uit 18 verschillende aminozuren waaronder alle 9 essentiële aminozuren. Dit draagt bij aan een goede stofwisseling, een goede spieropbouw, en een goed functionerend systeem dat voedingstoffen zoals mineralen, koolhydraten, vitamines, vetten, eiwitten en water opslaat en vervoert. Wist je dat jouw hart voor 95% uit aminozuren bestaat? Zet dus geregeld havermout op het menu voor een gelukkig hart dat klopt!

Het hoge eiwitgehalte, samen met de aanwezigheid van vitamines B, E en K, maken dat haver een waardig alternatief is voor vlees. Opgelet: in tegenstelling tot vlees bevat havermout geen B12.

Doordat havermout een volkoren graanproduct is, is het een grote leverancier van vezels en koolhydraten. Hiervan is gekend dat het het risico op hart- en vaatziekten, diatbetes type 2, LDL-cholesterol en darmkanker verlaagt. Uiteraard valt of staat dit met hoe je je havermout het liefst verorbert. Kies je voor kant-en-klare ontbijtgranen, dan is de kans op toegevoegde suikers en andere minder gezonde additieven heel groot. Zet dus zelf die koksmuts op en ga experimenteren met gezonde gerechtjes met havermout!

Tot slot nog dit interessante weetje. Haver bevat geen gluten maar wordt meestal wel besmet door de gluten van andere graangewassen; hetzij via de omliggende graanakkers, hetzij in het graanverwerkende bedrijf. Wil je 100% zeker zijn, kies dan voor glutenvrije havermout. Dit staat uitdrukkelijk vermeld op de verpakking en geeft jouw darmen de nodige gemoedsrust.

De spirituele betekenis van Havermout

Nobi kijkt echter nóg verder en vertelt jou wat de spirituele boodschap is die havermout in zich draagt. Hiervoor halen wij de mosterd bij de Vlaamse schrijver en mysticus Christiane Beerlandt die de energetische betekenis van voeding uitgebreid omschrijft in haar wereldbekende bestseller ‘De Hoorn des Overvloeds’. Klaar? Hier komt het.

 Haver draagt zorg voor elk deeltje van het ‘zijn’. Hersenen, zenuwen, bloedvaten, botten, psyche, emoties,… alles wordt tot in de puntjes gevoed met aandacht en levensenergie vanuit de haverenergie. Haver verwaarloost geen enkel onderdeel van het ziel-en-lichaam, hij is zowel vanbinnen en vanbuiten optimaal gezond. De havermens heeft een ingebouwd rechtvaardigheidsgevoel: iedereen evenveel.

Havermensen zijn echter ook zeer erg gericht op het uiterlijk en op andere futiliteiten. Hoe anderen hun aanschouwen houdt hen veelvuldig bezig. Hij kan zichzelf dan ook verliezen in teveel aandacht op het uiterlijk vertoon, op zijn spieren, op een zongebrande huid, enz. Hierdoor leeft hij een beetje afgestompt en afgesneden van zijn eigen diepere wijsheid en inhoud. Als een bloem die zich enkel identificeert met zijn gele kroonblaadjes, maar zijn rijke zielskern vergeet. Materie los van de bron raakt uitgeput en sterft af. Ware onsterfelijke gezondheid begint bij de eenheid tussen ziel en lichaam, tussen inhoud en vorm.

Verlang je naar haver, dan roept haver je op om op zoek te gaan naar de Bron in jezelf en je identificatie met een oppervlakkig uiterlijk los te laten. Vanuit verbinding met het Ware Zelf kan je ware levensstroom z’n weg banen.

Haver toont de mens de weg naar een gelijkmatige verspreiding van innerlijke levensenergieën over het ganse lichaam. Haver helpt je te herinneren dat je lichaam niet zonder z’n levensbron kan. Laat dus je verlangen om aan de buitenkant OK bevonden te worden, los, zegt haver. Voed jezelf van binnenuit en je zal nooit tekort komen. Hierdoor word je psychisch en lichamelijk sterk. Je bestaat immers niet meer enkel om gezien en goedgekeurd te worden door anderen, maar je leeft vanuit en innerlijke kracht en liefde voor jezelf.

En nu… smullen maarç

Wat dacht je van deze heerlijke havermout pannenkoekjes met banaan als ontbijt?

Smaakt naar meer?

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze pagina te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid

Ik ga akkoord