TIPS & TRICKS

Detoxen met sap: een multidimensionale ervaring

Suiker, koeken, frietjes, croissants, wijn, roomijs, …. Deze lekkernijen vinden hun weg al te gemakkelijk naar onze eettafels. Niets mis om van het leven te genieten, maar een teveel aan ongezonde voeding is belastend voor ons spijsverteringsstelsel en kan de aanzet zijn voor het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Met een goed geplande sapkuur reinig je je lijf van binnenuit waardoor je helemaal kan ontgiften. Overspoel je lichaam een week lang met vloeibare vitaminebommen en herleef op fysiek, emotioneel, mentaal én spiritueel vlak.

Je bent wat je eet

Hoe vaak moet jouw lijf dealen met stress, geraffineerde suikers, verzadigde vetten, koffie, alcohol, bewerkt voedsel, teveel vlees, zuivel en gluten? Dat deze levensstijl nadelig is voor je gezondheid hoeven we niet meer uit te leggen, maar wist je dat ook onze cognitieve functies en zelfs emoties eronder te lijden hebben? Dit blijkt steeds meer uit wetenschappelijk onderzoek. [1]

In normale omstandigheden is ons lichaam prima in staat om zelf te ontgiften, maar wanneer we dagelijks moeilijk verteerbare of ontstekingsbevorderende voeding zoals alcohol, frisdrank en gefrituurde producten nuttigen, heeft ons arme lijf geen energie meer over om te ontgiften. De natuurlijke uitscheiding van onverteerde eiwitten, gifstoffen, chemicaliën en ander intercellulair afval wordt dan belemmerd.  

Detoxen met sap

Bij een detox met sap consumeer je voor een paar dagen tot een paar weken lang enkel sap, water en eventueel kruidenthee. Per dag krijg je wel kilo’s verse groenten en fruit binnen, maar dan in pure, vloeibare vorm. Door minder te moeten verteren blijft er voldoende energie over voor je lichaam om te regenereren en ontgiften. Van dag 1 tot dag 3 kan het zijn dat je ontgiftingsverschijnselen ervaart, zoals hoofdpijn, slechte adem, duizeligheid, kouwelijkheid, vermoeidheid en wazigheid. Dit is heel normaal en betekent dat de detox zijn werk doet.

Na een paar dagen vindt een verandering plaats in de interne energiehuishouding van het lichaam, waarbij het overschakelt op een efficiëntere verbranding van reserves om aan de fundamentele energiebehoeften te voldoen. Op dit punt begint je energieniveau echt te stijgen: je zintuigen worden levendiger, je geest scherper, je hebt nieuwe ideeën die met gemak stromen - en je voelt je alsof je barst van gezondheid en welzijn.

De gezondheidsvoordelen na slechts 3 dagen detoxen met sap zijn talrijk:

  • Verbeterde spijsvertering
  • Krachtiger immuunsysteem
  • Gewichtsverlies
  • Betere gezondheid van het hart
  • Minder celschade
  • Beter zuur-basenevenwicht in je lichaam

Een sapdetox als kick-start voor een bewuster leven

Gedetailleerde info over de fysieke voordelen en ongemakken van een sapkuur vind je zonder al teveel moeite. Het allerbelangrijkste wordt helaas vaak vergeten, en dat is dat je naast de fysieke eliminatie van gifstoffen ook stress, negatieve emoties en ongewenste gedachtenpatronen loslaat, aangezien ons fysieke lichaam intrinsiek verbonden is met ons mentale en emotionele lichaam.

Zoals Dr. Gabriel Cousens zo treffend stelt, beïnvloeden de energieën uit onze voeding ons lichamelijk functioneren maar ook de aard van onze gedachten en zelfs de verruiming van ons bewustzijn[3]. Beeld je dus maar eens in wat er gebeurt als je je lijf een week lang overspoelt met levend en zuiver voedsel.

De zelfbeheersing die vasten vereist in combinatie met de zuivere energie van de planten creëert de perfecte voedingsbodem voor een proces van persoonlijke transformatie. Door bij aanvang een sterke persoonlijke intentie voor jezelf te formuleren kun je dit proces versterken. Hoe langer de sapkuur, hoe groter de kans dat je een staat van verhoogd bewustzijn ervaart en je dieper verbonden voelt met je ziel en de zin, de waarde en het doel van jouw leven. Het is een periode waarin je je bovendien heel bewust kan worden van alles wat toxisch is in je leven: van gewoontes en relaties, tot gedachten en beperkende overtuigingen.

Voor velen kan meer dan een dag zonder vast voedsel als een onmogelijke opgave lijken. Door het te proberen zul je zien je tot meer in staat bent dan je denkt!

Verantwoord detoxen

Laat je opvolgen door een professional

Een detox met sap heeft over het algemeen alleen maar voordelen voor je welzijn. Toch is het verstandig om eerst bij een medische professional ten rade te gaan voordat je begint. Detoxen onder supervisie van een gezondheidsexpert kan voor sommige mensen heel ondersteunend en geruststellend aanvoelen, wat het makkelijker maakt om door te zetten. Heb je medische uitdagingen, overleg dan absoluut met een arts of sapvasten iets voor jou is.

Bepaal de duur en stel een plan op

Bepaal de duur van je sapkuur in samenspraak met een expert op vlak van detoxen. Voor beginners is drie tot zeven dagen al een mooie uitdaging. Drie dagen enkel sap drinken is net genoeg om van enkele belangrijke gezonheidsvoordelen te genieten en versteld te staan van je vermogen tot zelfbeheersing. Zeven dagen is echter de perfecte reset voor je lijf en geest. In de documentaire ‘Fat, Sick and Nearly dead’ zie je bijvoorbeeld hoe de Australiër Joe Cross een spectaculaire transformatie doorgaat tijdens een sapkuur van wel 60 dagen!

Doe je research en stel een plan op met saprecepten. Zo kun je de dag ervoor de juiste ingrediënten in huis halen voor een zorgeloze detox.

Bereid je voor, ook mentaal

Begin de week ervoor al gezonder te eten en vermijd alcohol, koffie, vlees, suiker, witte graanproducten en bewerkte voedingsmiddelen. Zo beperk je de ontgiftingsverschijnselen waardoor de detox makkelijker zal zijn voor je. Zorg ervoor dat je een goede sapcentrifuge in huis haalt. Bepaal minimaal een week ervoor de exacte startdatum en breng je huisgenoten op de hoogte van je plannen. Vraag ze dan ook om die week rekening te houden met jouw intentie en geen restjes taart en pizza in de keuken te laten slingeren. Kies een rustige week uit voor je sapkuur.

Samen is leuker

Zoek een sapbuddy. Het is perfect mogelijk om alleen te detoxen, maar samen vasten is gewoon leuker. Het zorgt voor dat tikkeltje meer motivatie en doorzettingsvermogen.

Geen zin om aan huis gekluisterd te zijn tijdens je sapkuur? Spring dan binnen bij een NOBI restaurant in jouw buurt! Je vindt er de heerlijkste juices, vers voor je neus geperst van kraakverse groenten en fruit. Terwijl je met volle teugen geniet van jouw favoriete juice stil je bij NOBI ook jouw dorst naar betekenis. De Arrows of consciousness, de inspirationele content van NOBI, zijn de perfecte brandstof voor jouw interne vuur!

 

Auteur: Alice Abraham

Smaakt naar meer?

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze pagina te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid

Ik ga akkoord