ARTIKELS

Het belang van Zelfliefde

Een gelukkig leven wordt bepaald door de mate waarin je van jezelf houdt. Althans, dat wordt gezegd. Maar om tot die staat van zelfliefde te komen, is vaak een hele weg af te leggen. Want wie is dat zogenaamde ‘zelf’ dat van ‘zichzelf’ hoort te houden? Spreken we dan over twee zelven binnen onszelf? Of zijn die twee zelven alsnog dezelfde persoon?

We ervaren innerlijk conflict doordat we leven vanuit het zogenaamde ‘gesplitste zelf’. Wanneer een deel van jou zin heeft om stiekem de snoepkast leeg te vreten, roept een ander deel in jezelf je tot de orde en maant je aan om aan de verleiding te weerstaan. Wanneer we leven vanuit een gesplitst innerlijk zelf is het niet gemakkelijk om te weten wanneer we de juiste keuze nemen, toch? Vanuit conflict met onszelf nemen we immers soms de goede keuze, maar soms ook niet. Er is geen garantie. Leven vanuit innerlijk conflict leidt dan ook vaak tot een gevoel van onveiligheid, ontkenning, angst in tijden van crisis, passiviteit, en afhankelijkheid van anderen.

Kunnen we innerlijk conflict ontmijnen door Zelfliefde?

Gedeeltelijk wel ja. Een persoon die emotioneel veilig gehecht is, voelt zich zelfzeker en durft te vertrouwen op zijn eigen innerlijk weten wanneer er een beslissing dient te worden genomen. Nog belangrijker is dat een dergelijk persoon veel minder geneigd is tot zelfveroordeling. Zelfveroordeling komt over het muurtje gluren wanneer je plots jezelf afstraft of jezelf haat omwille van iets wat je hebt gedaan en niet had moeten doen. Er kan simpelweg geen zelfliefde zijn wanneer er zelfveroordeling aanwezig is. In je proces van persoonlijke groei is zelfliefde een proces dat met ups en downs gepaard gaat. Het is niet per definitie een constante staat van zijn.

“Alle liefde is liefde van het zelf.”

Dit hele idee over zelf-liefde ontstond reeds duizenden jaren terug in de Vedische traditie met de verrassende uitspraak: “Alle liefde is liefde van het zelf.” Is het werkelijk zo dat, als we liefde voelen voor onze kinderen of vrienden, zelfs voor God of de schepping, dat we dan eigenlijk enkel liefde betuigen voor het zelf? Er ligt een vat aan wijsheid verborgen in deze uitspraak, maar daarvoor moeten we ze stap voor stap bekijken en ontwarren.

 Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat met het woord ‘zelf’ niet het ego-zelf wordt bedoeld, dus ook niet de persoonlijkheid of identiteit van iemand. Velen begrijpen deze term verkeerd en vormen dan een idee rond het concept zelfliefde dat gelinkt wordt aan egoïsme, zelfverwaandheid of vol zijn van zichzelf. Dit kunnen we vaststellen wanneer het ego een show opvoert van zogenaamde zelfliefde teneinde zijn onderliggende onzekerheid te maskeren. Het gesplitste zelf leeft in ieder van ons aangezien het ego voortdurend probeert om keuzes te maken vanuit datgene wat het kent en vanuit de innerlijke stroom aan verlangens, angsten, meningen, overtuigingen, wensen, enz. Wanneer je focust op het ego, is het zelf een opeenstapeling van ervaringen uit het verleden. Aangezien ervaringen zowel positief als negatief zijn, is het dagelijkse zelf teveel gevuld met tegenstrijdigheden om lief te hebben.

Ten tweede moet je je realiseren dat het evenmin gaat over zelfvertrouwen. Het is goed om over een gezonde dosis zelfvertrouwen te beschikken, maar dat is niet waar het in deze Vedische uitspraak om gaat. Want je kan een flinke dosis zelfvertrouwen opbouwen in je job doordat je wordt geprezen in wat je doet, maar van zodra je je job verliest, stort je zelfvertrouwen als een doorboorde vlieger naar beneden, recht de depressie in.

 Om een staat van waarachtige zelfliefde te bereiken dienen andere stappen te worden genomen. Het ‘zelf’ waarover we het hier hebben kan enkel op een veel dieper niveau van bewustzijn worden gevonden, namelijk in de laag waarin je het Ware Zelf kan ervaren. Dat ligt veel dieper dan de laag waarbinnen het ego en het dagelijkse zelf zijn rol vervult. Het Ware Zelf ontstaat uit de flow van creatieve intelligentie dat rechtstreeks uit de Bron afkomstig is. In de Bron is een veld van eindeloos bewustzijn aanwezig van waaruit creatieve intelligentie geboren wordt.

Je leven leven vanuit je Ware Zelf

Aangezien elke impuls, drang of gedachte zich door onze geest verplaatst, koppelen wij daar ‘ik, mij, mijn’ aan vast. We identificeren onszelf met andere woorden met de impuls zelf. Een impuls vanuit de bron van creatieve intelligentie echter, zal liefde, compassie, inzicht, schoonheid, creativiteit, intelligentie, zegening, gelukzaligheid, verwondering of persoonlijke groei met zich meedragen. Deze impulsen ontstaan vanuit puur bewustzijn waarin het ego niet bestaat. Ongeacht wat de impuls op dat moment ook is, wanneer je je ermee identificeert ben je in contact met je Ware Zelf.

Je hebt doorheen je leven ongetwijfeld al meerdere malen een glimp van je Ware Zelf opgevangen. Het zijn die momenten waarin je ware liefde, schoonheid, zegening of inspiratie hebt ervaren waarin je bijna overvallen werd door de intensiteit van het moment, zonder dat je ego maar de tijd had gekregen om daar zijn eigen idee rond te spinnen. Daarom zegt het Vedische gezegde dat alle liefde liefde is van het Zelf: het is immers het Ware Zelf dat het enige Zelf is dat werkelijke onvoorwaardelijke liefde kan ervaren, los van ego of identiteit.

Waarom kunnen we het Ware Zelf niet voortdurend ervaren?

Onze verbinding met het Ware Zelf is verbroken doordat we geconditioneerd focussen op het ego of het dagelijkse zelf. Zo is het niet de echte jij die spreekt, denkt of voelt, maar jouw karmische geschiedenis en dus een creatie van je verleden van waaruit je denk en handelt.

Door dit te begrijpen wordt het gemakkelijker om het spirituele pad te bewandelen. Je kan je immers bewust worden van negatieve gedachten, van momenten waarin je jezelf veroordeelt of van slechte herinneringen en helder zien dat dit alles niet is wie jij in wezen bent. Je bent niet wie je denkt te zijn. Wat zou er gebeuren als je hierdoor minder aandacht gaat besteden aan negativiteit en zelfveroordeling, maar steeds meer gaat focussen op liefde, schoonheid, mededogen, creativiteit, en alle andere impulsen die vanuit jouw ware zelf afkomstig zijn? Je zal ontdekken dat je mettertijd dichter vanuit je Ware Zelf in het leven zal gaan staan, alleen al omdat jouw focus hier naartoe is verschoven. Je begint meer en meer te leven vanuit de aantrekkingskracht die in het Sanskrit benoemd wordt als ‘Swarupa’, of de aantrekkingskracht van het Zelf. De geest wil zich namelijk van nature vullen met alles wat afkomstig is uit de Bron zoals liefde, gelukzaligheid, enz.

Het spirituele pad nodigt je uit om je geest te laten gaan naar daar waar het wil gaan, los van alle afleiding van het dagelijkse zelf en ego-zelf. Je zal merken dat alle liefde liefde is van het zelf. Vanuit deze staat van zijn zal je je geliefden nog meer liefhebben dan voorheen, simpelweg omdat je naar ze gaat kijken vanuit een staat van gelukzaligheidsbewustzijn, en niet langer vanuit een egobewustzijn. Weten en ervaren dat het Ware Zelf bestaat, is een grote stap in je spirituele evolutie.

Smaakt naar meer?

Auteur/Vertaling: Lies Paelinck

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze pagina te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid

Ik ga akkoord